Sunday, 12 February 2012

error 404. title cannot be found..

Assalamualaikum.. setelah setahun tidak jenguk blog, ku beranikan diri utk kembali berkicauan di blog kerdilku ini. Last aku berkata-kata di sini adalah pada 2011, dan sekarang dah 2012, kira setahun la jgk tu kan?? hahaha

Sebenarnya last post aku adalah time perlawanan akhir piala malaysia di antara terengganu dan nogori, tetapi post tersebut tidak berjaya dipublishkan kerana kesedihan yang melampau disebabkan kesedihan melampau dalam diri.. sedih kot..... semangat woo........ ceit apeda.. yang berlalu biarkanlah berlalu.. ambil yang jernih, dan buang yang tak berapa nak jernih tuh!

Sekarang ni sepatutnya aku tengah duduk goyang kaki kat rumahku di kampung, tapi atas sebab-sebab tertentu, aku terpaksa korbankan masa cutiku dan berkampung di shah alam ni. Takpelah, nama pun lelaki, lelaki kena kuat, walaupun dalam hati tiap-tiap saat rasa mahu balik kampung.. waaaa mami dadi, ops.. cover2... :p

rindu kat blog ni dan rindu nk jln2 baca blog orang pastu tinggal komen.. :(

Saturday, 15 October 2011

Yes!! Terengganu menang lagi!

Semalam adalah perlawanan suku akhir kedua di antara 2 gergasi pantai timur iaitu terengganu dan kelantan. Rasa sedikit terkilan kerana perlawanan segah ini tidak mendapat liputan di stesen tv tempatan. Rumah sewa aku tiada astro, jadi terpaksa la aku menonton perlawanan di antara selangor dan perak walaupun hati tengah melonjak-lonjak ingin melihat perlawanan yang melibatkan negeri sendiri.

Selesai sahaja perlawanan separuh masa pertama, mataku jadi berat dan seakan-akan tidak bersungguh untuk mengikuti perlawanan pada separuh masa kedua. Jadi aku pun segeralah ke kamar tidurku untuk membuat tahi mata dengan harapan terengganu akan menang pada perlawanan semalam.

Harapan ternyata tidak sia-sia. Pagi ini aku melihat keputusan perlawanan semalam di fesbuk dan ternyata terengganu mara ke separuh akhir setelah berjaya mengikat kelantan 2-2. Nasib baik la masa first leg hari tu di tempat sendiri terengganu menang 3-1. Bekalan 2 gol itu la sebenarnya yang menyelamatkan terengganu. Syabas ku ucapkan buat negeriku terengganu.

Syukurlah ada video highlight yang diuploadkan di youtube, terubat jugalah rasa ingin melihat aksi anak buah irfan bakti ni.. Apa yang dapat aku komen, Ashaari Shamsuddin terbaik! jom sama-sama kita tengok aksi-aksi semalam.. :)

video

Friday, 7 October 2011

Sedih........

Sedih.... hari ni aku tak dapat pergi solat jumaat. Masa aku bersiap tu, langit masih kelihatan cerah dan tiada tanda-tanda mahu hujan. Tapi di saat aku keluar saja dari rumah, hujan mula turun dengan perlahan. tak sampai 5 minit, hujan yang perlahan tu sudah bertukar menjadi garang. Haiya... aku pun masuk la ke dalam rumah kembali. Masa itu jam belum menunjukkan pukul 1, awal lagi..... hati dengan penuh harapan mendoakan agar hujan dapat berhenti seketika untuk memberi laluan bagiku ke masjid.

Tunggu punya tunggu, sudah jam 1.30 petang, hujan masih juga belum reda. Ya Allah, dugaan apakah ini? Aku cuma ada sebuah motor, semua budak rumahku cuma berkenderaankan motor kecuali seorang. Tapi tadi dia tiada di rumah atas sebab yang tak dapat diceritakan. Payung tiada, kalau berpayung pun tetap akan basah kerana hujan yang turun disertakan dengan angin yang agak deras.

Aku pun termenunglah seorang diri di tingkap, bilal sudah mengalunkan iqamah menandakan solat jumaat sudah mahu bermula. Jadi secara rasminya, solat zohor la aku tadi di rumah. Waa sedihnya..........

Aku mendoakan agar semua umat Islam di dunia khususnya di Malaysia sentiasa di bawah lindungan Allah.. Amin..

Thursday, 6 October 2011

My new hobby

Sekarang rasa macam dah terkena badi sukan lasak. Mungkin sebab hari tu aku beli beg deuter kot, macam la ada kena mengena kan? He3.. Hobi terbaru aku sekarang ni adalah kayak dan wall climbing. Fuh, memenatkan tapi teramatlah bestnya. Mengalahkan kesedapan ayam KFC dan burger MCD.

Aku mula berkayak dari sem lepas lagi selepas aku join 1 kelab yang diberi nama kresma, atau nama panjangnya kelab rekreasi UiTM Malaysia. Kawan yang perkenalkan aku kat kelab ni. Sem lepas aku cuma masuk untuk join kayak sebab nampak best je orang main petang-petang kat seksyen 2 tu. Bayaran dia pun cuma rm10 untuk 1 sem, murah kan? Sebab tu la aku join. :)

Tapi bermula dari sem ni, aku mula berjinak-jinak dengan sukan lasak yang diberi nama wall climbing. Memang dah tersangkut abis dah ni, rasa macam tiap-tiap malam nak pergi main kat extreme park seksyen 13 tu. Best...... Tapi dia punya lenguh Ya Rabbi, Tuhan je yang tahu...

Ingat nak beli kasut climbing, tapi harga dia mengalahkan harga beg deuter aku (tak abis-abis dengan beg deuter). Mahal..... kaki ayam je lah sem ni, Insyaallah sem depan aku akan beli. Tengah bersemangat ni. Harap-harap semangat ni takkan luntur dengan cepat.... :)

Wednesday, 28 September 2011

Alahai manusia

Sudah tengok ke belum video terbaru yg dirakam dan disunting oleh Namewee? Dia ni dulu seorang yg aku lihat agak ekstremis juga la dlm hal-hal agama dan perkauman ni. Dia ada kutuk agama Islam, dia ada kutuk melayu bahkan TNB pun tak terlepas juga dari menjadi mangsa kutukan beliau. Pengutuk besar punya worang nih...

Dan yg terbaru, dia mengutuk akhbar utusan malaysia. Sejujurnya aku pun tak berapa suka baca surat khabar tu sebab terlalu berunsurkan politik. Hari ni kutuk pas, esok kutuk pkr, lusa kutuk ambiga dan macam-macam lagi la. Aku kan pelajar, mana boleh berpolitik, nanti tak pasal-pasal kena buang, nauzubillah....

Layankan je lah ye... pastu fikir sendiri mana betul mana salah.. :)

video

Sunday, 18 September 2011

Restoran hakim dan kaki bola

Tadi macam biasa aku keluar pergi tapau makan malam di restoran hakim. Malam ni ada banyak game yg menarik dan yg paling menarik tertarik kau memang da boom ialah game antara Manchester united dengan Chelsea. Tadi time aku di sana, team yg tengah khusyuk berentap dan beradu tenaga ala-ala tarian poco-poco ialah Tottenham dengan Liverpool dan sebentar tadi aku tengok keputusan di internet, Liverpool telah kecundang 4-0. Pelik juga, team yg sehebat dan segah Liverpool boleh kalah dengan teruk macam tu? dunia...

Tapi yg tak boleh tahan, majoriti yg bersorak dan melalak tak tentu pasal di retoran hakim tadi rata-ratanya berjersi Man.U dan Chelsea. Mungkin dorang taknak terlepas kerusi time perlawanan antara dua gergasi tu nanti kot. Tapi serius, memang kelakar sampai aku tersengih-sengih time beli makanan tadi. Sorakan tu tak payah cakap la, bingit telinga ni.

Orang nak bersorak ke, nak menjerit ke, nak berjoget atas meja ke. Yg untungnya tokey restoran hakim la. Tadi siap ada booth di depan restoran tu, ada juga suara DJ yg bercakap-cakap tapi ku intai-intai tak nampak pula kelibat orang yg bercakap guna mic di situ. Tak tahu DJ dari mana, suria bersinar FM kot. Wallahu'alam.

Dah dah, esok ada kelas. Aku sikit habuk pun tak prepare apa-apa pun lagi ni, tapi apa yg penting esok pergi kelas dengan beg baru (baca entry sebelum ni), yahooo!!! Selamat malam semua. Semoga sentiasa di bawah lindungan Allah.. :)

Saturday, 17 September 2011

Aku dan beg Deuter

Sesiapa yg suka aktiviti lasak mesti familiar dengan beg berjenama deuter. Pada pertengahan tahun lepas aku ada join satu aktiviti lasak iaitu aktiviti jungle trekking daripada cameron highland ke gopeng (rujuk sini), so aku terpaksa membeli satu beg hiking. Kawan-kawan aku mencadangkan jenama deuter jadi aku pun tanpa segan silu dan confidentnya terus la membeli satu beg deuter berkapasiti 60Liter di uptown shah alam dengan harga rm150. Masa tu aku tak kisah sangat pasal ori tak ori ni, yg penting aku ada beg untuk letak barang dan nampak bergaya cukuplah. Esyehmen, nak masuk hutan pun kena bergaya juga ke? Whatever.....

So dipendekkan cerita, bermula daripada hari tersebut aku seakan-akan demam beg deuter. Tambahan lagi budak rumah aku ada sorang yg menggunakan beg tersebut ke kelas (kapasiti kecil <25Liter), tambah-tambah demam la aku. Ni demam tiada ubat ni, ni kena beli juga ni. Hahaha.. So pendam punya pendam, semalam kawan aku ajak pergi tidur di rumah abang dia di KL. Jadi hari ni, sesudah subuh aku dengan kawan aku pun jalan-jalan la di kota yg penuh dengan kesesatan.. eh? silap.. penuh kesesakan la....... Ok2, ada cubaan melencong di situ. Sigh..

Jalan punya jalan, terpandang la aku kat satu kedai beg ni. Masa tu latar tempatnya di pertama kompleks. Alaa.. yg sebelah sogo tu... yg begitu begitu tu... dan mata aku pun meliar mencari beg galas yg berkenan di hati. Dan sepantas kapal terbang melanggar WTC, mata aku bertentang mata dengan sebuah beg deuter yg tiada mata. Dia punya design fuhh... dia punya kain wallah... dan dia punya warna wallawehh... terus berkenan. Tanya harga dia kat tokey kedai tu, rm249.00. Mak ai... harganya mengalahkan harga nasi kandar restoran hakim.

"tak boleh kurang ke tokey....."
"haiya, u punya pasal takde hal la... 30% wa kasi diskaun!"
"berapa la harga sekarang tokey? Saya malas bab kira mengira ni. Assigment math saya pun tak terbuat lagi ni"
"rm170, lu maw ka tidak?"
"haiya, kasi murah lagi la tokey.... please....!"
"yela2, lu punya muka manyak kasihan oo, macam itu sarjan hassan jugak, wa bagi u rm165"

So selepas sesi negotiation tersebut, aku pun sah pemilik kekal beg deuter tersebut dengan mas kahwin rm165 tunai..... Gembira di hati tidak terbendung lagi, jadi aku pun sengih la sorang-sorang. Sekarang pun tengah sengih lagi ni, tapi korang tak boleh nampak la sebab webcam aku rosak (macam tu pun boleh?). Semangat ni nak pergi kelas, nak menunjuk kat orang, alaa.. macam budak-budak time dapat pistol air tu....

Ok la, penat belum hilang lagi ni, nak pergi mandi dulu. Jumpa lagi pada slot akan datang. Renung-renungkan dan selamat hari raya. :)

p/s : dialog tu cuma merupakan olahan semula oleh pengarang, jangan tertipu dan terpedaya keh? k cantekk... jazakallah.. :)