Wednesday, 28 September 2011

Alahai manusia

Sudah tengok ke belum video terbaru yg dirakam dan disunting oleh Namewee? Dia ni dulu seorang yg aku lihat agak ekstremis juga la dlm hal-hal agama dan perkauman ni. Dia ada kutuk agama Islam, dia ada kutuk melayu bahkan TNB pun tak terlepas juga dari menjadi mangsa kutukan beliau. Pengutuk besar punya worang nih...

Dan yg terbaru, dia mengutuk akhbar utusan malaysia. Sejujurnya aku pun tak berapa suka baca surat khabar tu sebab terlalu berunsurkan politik. Hari ni kutuk pas, esok kutuk pkr, lusa kutuk ambiga dan macam-macam lagi la. Aku kan pelajar, mana boleh berpolitik, nanti tak pasal-pasal kena buang, nauzubillah....

Layankan je lah ye... pastu fikir sendiri mana betul mana salah.. :)

video

Sunday, 18 September 2011

Restoran hakim dan kaki bola

Tadi macam biasa aku keluar pergi tapau makan malam di restoran hakim. Malam ni ada banyak game yg menarik dan yg paling menarik tertarik kau memang da boom ialah game antara Manchester united dengan Chelsea. Tadi time aku di sana, team yg tengah khusyuk berentap dan beradu tenaga ala-ala tarian poco-poco ialah Tottenham dengan Liverpool dan sebentar tadi aku tengok keputusan di internet, Liverpool telah kecundang 4-0. Pelik juga, team yg sehebat dan segah Liverpool boleh kalah dengan teruk macam tu? dunia...

Tapi yg tak boleh tahan, majoriti yg bersorak dan melalak tak tentu pasal di retoran hakim tadi rata-ratanya berjersi Man.U dan Chelsea. Mungkin dorang taknak terlepas kerusi time perlawanan antara dua gergasi tu nanti kot. Tapi serius, memang kelakar sampai aku tersengih-sengih time beli makanan tadi. Sorakan tu tak payah cakap la, bingit telinga ni.

Orang nak bersorak ke, nak menjerit ke, nak berjoget atas meja ke. Yg untungnya tokey restoran hakim la. Tadi siap ada booth di depan restoran tu, ada juga suara DJ yg bercakap-cakap tapi ku intai-intai tak nampak pula kelibat orang yg bercakap guna mic di situ. Tak tahu DJ dari mana, suria bersinar FM kot. Wallahu'alam.

Dah dah, esok ada kelas. Aku sikit habuk pun tak prepare apa-apa pun lagi ni, tapi apa yg penting esok pergi kelas dengan beg baru (baca entry sebelum ni), yahooo!!! Selamat malam semua. Semoga sentiasa di bawah lindungan Allah.. :)

Saturday, 17 September 2011

Aku dan beg Deuter

Sesiapa yg suka aktiviti lasak mesti familiar dengan beg berjenama deuter. Pada pertengahan tahun lepas aku ada join satu aktiviti lasak iaitu aktiviti jungle trekking daripada cameron highland ke gopeng (rujuk sini), so aku terpaksa membeli satu beg hiking. Kawan-kawan aku mencadangkan jenama deuter jadi aku pun tanpa segan silu dan confidentnya terus la membeli satu beg deuter berkapasiti 60Liter di uptown shah alam dengan harga rm150. Masa tu aku tak kisah sangat pasal ori tak ori ni, yg penting aku ada beg untuk letak barang dan nampak bergaya cukuplah. Esyehmen, nak masuk hutan pun kena bergaya juga ke? Whatever.....

So dipendekkan cerita, bermula daripada hari tersebut aku seakan-akan demam beg deuter. Tambahan lagi budak rumah aku ada sorang yg menggunakan beg tersebut ke kelas (kapasiti kecil <25Liter), tambah-tambah demam la aku. Ni demam tiada ubat ni, ni kena beli juga ni. Hahaha.. So pendam punya pendam, semalam kawan aku ajak pergi tidur di rumah abang dia di KL. Jadi hari ni, sesudah subuh aku dengan kawan aku pun jalan-jalan la di kota yg penuh dengan kesesatan.. eh? silap.. penuh kesesakan la....... Ok2, ada cubaan melencong di situ. Sigh..

Jalan punya jalan, terpandang la aku kat satu kedai beg ni. Masa tu latar tempatnya di pertama kompleks. Alaa.. yg sebelah sogo tu... yg begitu begitu tu... dan mata aku pun meliar mencari beg galas yg berkenan di hati. Dan sepantas kapal terbang melanggar WTC, mata aku bertentang mata dengan sebuah beg deuter yg tiada mata. Dia punya design fuhh... dia punya kain wallah... dan dia punya warna wallawehh... terus berkenan. Tanya harga dia kat tokey kedai tu, rm249.00. Mak ai... harganya mengalahkan harga nasi kandar restoran hakim.

"tak boleh kurang ke tokey....."
"haiya, u punya pasal takde hal la... 30% wa kasi diskaun!"
"berapa la harga sekarang tokey? Saya malas bab kira mengira ni. Assigment math saya pun tak terbuat lagi ni"
"rm170, lu maw ka tidak?"
"haiya, kasi murah lagi la tokey.... please....!"
"yela2, lu punya muka manyak kasihan oo, macam itu sarjan hassan jugak, wa bagi u rm165"

So selepas sesi negotiation tersebut, aku pun sah pemilik kekal beg deuter tersebut dengan mas kahwin rm165 tunai..... Gembira di hati tidak terbendung lagi, jadi aku pun sengih la sorang-sorang. Sekarang pun tengah sengih lagi ni, tapi korang tak boleh nampak la sebab webcam aku rosak (macam tu pun boleh?). Semangat ni nak pergi kelas, nak menunjuk kat orang, alaa.. macam budak-budak time dapat pistol air tu....

Ok la, penat belum hilang lagi ni, nak pergi mandi dulu. Jumpa lagi pada slot akan datang. Renung-renungkan dan selamat hari raya. :)

p/s : dialog tu cuma merupakan olahan semula oleh pengarang, jangan tertipu dan terpedaya keh? k cantekk... jazakallah.. :)

Friday, 16 September 2011

Selamat pagi Malaysia!

Yes! hari ni cuti. Hari jadi Malaysia la katakan. Tapi aku yakin, ramai yg gembira hari ni disebabkan oleh cuti, bukannya disebabkan oleh ulang tahun kewujudan Malaysia. betul tak? hahaha.. just trolling guys! Yep, aku gembira sebab hari ni cuti, so maknanya aku tak payah pergi kelas, tak payah keluar rumah dan tak payah berpanas menaiki motorku. Jaga kulit la katakan. Macam la putih sangat aku ni. Dayyum!

Malaysia sudah 48 tahun terbentuk, namun sampai ke hari ini tiada seseorang pun yg kelihatan bersungguh-sungguh untuk meraikan hari jadi malaysia yg dikatakan negara tercinta oleh sebilangan besar rakyat malaysia itu sendiri! Apa yg mereka tahu, 31 ogos 1957 saja. Itupun disebabkan oleh peranan media massa seperti tv dan paper berita hairan. Sebulan sebelum merdeka kan biasanya iklan berduyung-duyung keluar di tv. Iklan suparjo la, iklan kat hospital la, macam-macam ada...  Masa tu baru la orang 'Oooo, hari ulang tahun merdeka dah dekat'. Dan bagi yg bersemangat sikit tu, pergi la mencari bendera untuk ditampal di atas bumbung kereta. Dan bagi yg 'badan berkecuali', dorang buat-buat tak kisah je pun.

Aku ingat lagi, Dulu............ (zaman aku kecik-kecik), masa tu abah pakai kereta buruk, jenis mazda 808 kalau tak salah. Uii buruk bukan sebarang buruk, satu tanah melayu dah pusing tu, (kalau sebut malaysia, maknanya termasuk sabah dan sarawak). Masa tu la last sekali abah lekatkan bendera atas kereta dia. Lepas tu abah ada tukar-tukar kereta ( jenis yg baru juga la), jadi dia malas lekatkan bendera tu, sebab takut tanggal cat dia cakap. Whatever la abah, you the man!

Sepanjang aku keluar rumah dalam 2 -3 hari ni, ku perhatikan tak ramai pun yg lekatkan bendera atas kereta. Yg ada pun, aku rasa bos kat tempat kerja yg suruh dorang lekatkan, kalau tak, haram.... Eh? macam off topic pula aku pagi-pagi ni. Ok berbalik kepada topik asal (Malaysia), Malaysia terbentuk bukan disebabkan oleh merdekanya tanah melayu, tetapi yg menjadi sebab utamanya adalah Tunku Abd Rahman mahukan satu kesepakatan daripada tanah melayu, sabah dan sarawak. Beliau mahu agar semua bersatu dan membentuk satu gagasan baru yg bernama 'Malaysia'.

Banyak blog yg aku search sebentar tadi menceritakan pasal sejarah pembentukan Malaysia. Kesannya, aku rasa betul-betul mengantuk sekarang ni. Ya, aku memang kurang berminat dengan matapelajaran ni dari tadika lagi. Jadi aku malas copy paste semua tu masuk dalam blog aku ni. Just bagi info yg ringan-ringan cukup la. Apa yg boleh aku tambah lagi ialah, banyak pihak yg diawalnya menentang pembentukan gagasan ini, namun setelah meeting demi meeting, mesyuarat demi mesyuarat dan ngeteh demi ngeteh dilakukan, kesefahaman telah dicapai dan hasilnya wallah! Lahirlah Malaysia... bapanya Tunku Abd. Rahman dan ibunya Nurul Che Siti Kuala Lumpur. Make sense right? If someone ask u about ibu negara, u'll said 'Kuala lumpur' right? Ok i'm know its not funny. Dont laugh at me...

Yg penting, tak kisah la apa tanggapan anda, siapa juga anda. Kita perlu sama-sama bersatu padu untuk memakmurkan negara kita ini. 'Ayah' kita sudah sediakan rumah untuk kita, so menjadi tanggungjawab kita lah untuk mengecat mana dinding yg usang, mengemas bahagian berselerak dan bukannya menambahkan lagi kekotoran dalam rumah tu. Jadi anak derhaka nanti. Ok? u got the point?

p/s : cuti cuti juga, untuk kaum adam tu, solat jumaat jangan lupa ye..

Thursday, 15 September 2011

Motor dah sampai!!!

Yesss! akhirnya sampai juga la motor aku yg sebuah tu. Kalau nak diikutkan, pos laju dah kol aku semalam tapi malangnya hari hujan. Terpaksa la aku menyanyi sorang-sorang lagu 'tunggu sekejap' dendangan P.Ramlee dalam filem sarjan hassan tu. Tunggu sekejap.... wahai motorku.. kerana hujan..... WooWWooooo.... ish ish ish... sedih dan sayu sekali rasa dihati..

Hari ni aku ada kelas dari jam 8.30 pagi sampai 12.20 tengah hari. So terpaksa la tunggu sampai habis kelas baru boleh pergi kat pejabat pos laju. Maw saja aku ponteng kelas tadi sebab nak pergi ambik motor, tapi tiada orang yg boleh hantar. Jadi terpaksa la juga masuk kelas, tapi bukan belajar sangat pun. Just sesi borak memborak sahaja yg ada. Alahai lecturer ku....

Oh ya, petang ni team malaysia ada game di stadium UiTM dan dengar-dengar lawan mereka kali ni adalah negara Oman. Jom la sama-sama kita meriahkan stadium UiTM yg tak seberapa besar dan indah tu ya? Tapi jangan la ponteng kelas pula. Pandai-pandai la fikir, mana baik dan mana buruk keh?

Malaysia, here i come to support u!

Wednesday, 14 September 2011

Kuliah dah bermula

Hari ni terasa begitu berbeza. Selepas berbulan-bulan aku meninggalkan buku dan pen, hari ni aku kan mula menghadap mereka! Harap-harap tak la beku sangat otak aku ni untuk menerima segala input yg diberikan nanti.  Terasa begitu eksited sekali untuk menjejakkan kaki balik ke bilik kuliah, yg tak bestnya hari ni aku masih lagi seorang penumpang. Motor belum sampai! Rasa macam nak menangis pun ada.

Nasib baik la ada seorang kawan yg memahami, dengan dia la aku menumpang hari ni. Dia tinggal di seksyen 2 sedangkan aku di seksyen 7 tapi dia sanggup pusing pagar UiTM semata-mata nak jemput aku. Terima kasih nazmi. Ku hadiahkan 1 pantun untukmu,

                                          "pisang emas dibawa belayar,
                                           masak sebiji di atas peti,
                                           hutang emas dapat ku bayar,
                                           hutang budi ku bawa mati."

Masa untuk berkemas! :)

Monday, 12 September 2011

Alahai pos laju shah alam......

Aku baru saja pulang dari pejabat pos laju shah alam. Pagi td ada 1 panggilan tak di jawab dan aku cuba beberapa kali menghubungi nombor tersebut namun tidak terjawab. Dan nombor itu jelas menunjukkan aku cuba dihubungi oleh seseorang dari selangor! Otakku segera bertindak balas dengan mengatakan bahawa ia datangnya dari pos laju shah alam. Yahuuuu! motor yg ku pos dari kampung sudah sampai!

Namun yg aku hairan, nombor itu tetap tidak dapat dihubungi. Lantas aku menyelongkar bilikku untuk mencari sebarang dokumen yg berkaitan dengan pos laju. Bukan butirannya yg ku cari, tapi nombor telefonnya yg ku mahukan. Dan akhirnya, yes! jumpa! terus la aku mendail dan tutt tutt........ tutt tutt..... tutt tutt........... nombor yg anda dail tidak dapat dihubungi bla bla bla.......... pos laju ni macam saja nak prank aku ni....

Aku pun tanpa berlengah lagi terus menghubungi kawanku, minta dihantar ke pos laju. Nak naik bas tak reti, maklumlah dah lama tak naik bas harian ni.. hihi. sampai sana kaunter ku serbu, dokumen diri ku serah dan segala butiran telah ku isi.

'Ok adik pergi ke belakang dan cari motor adik yer.', arah si penjaga kaunter.

Aku pun terus la melangkah laju menuju ke belakang. Wah..... banyak sekali motosikal di dalam tu. Aku dengan wajah yg penuh eksited mencari dimanakah gerangan sahabat a.k.a motorku itu. Sedang aku khusyuk menilik motor-motor yg ada, aku disapa oleh seorang pekerja di situ lalu dia pun turut sama mencari motorku itu.

'bila adik pos motor tu?', tanya pekerja tersebut.

'hari sabtu bang', jawabku.

'Eh, kalau hari sabtu, belum sampai lagi dik.', ujarnya.

'Err betul ke bang? abis siapa yg kol sy tadi??' tanyaku.

'Mungkin orang salah nombor kot.....', jawabnya sambil ketawa.

Alaaaa.......... ternyata motorku belum sampai lagi. Pekerja tu cakap mungkin dalam 2 3 hari lagi sampai la. Aku dengan muka seposen terus keluar dari kawasan tu. Malu tu tak la tapi terkilan sebab motor belum sampai. Nampak gayanya menumpang lagi la besok, huhu...

So the moral of the story, jangan main redah saja.... jazakallah... :)

Cuti panjang sudah habis.....

Assalamualaikum.... huaghhhh (menguap), eh? dah berbulan-bulan aku 'berhibernasi' rupanya. Rasa macam baru semalam aku pulang ke kampung halaman! Bagi yg masih mempunyai semangat beraya tu, selamat hari raya aku ucapkan. Raya raya jgk, puasa 6 jgn lupa ye? banyak fadilatnya tu....

Bercakap pasal raya ni, raya tahun ni sgtlah berbeza dgn tahun-tahun yg sebelum. Kalau sebelum ni, raya hanya sekadar 1 kitaran hidup, berlalu pergi begitu saja bak bayang-bayang di ufuk jingga. Tahun ini aku beraya dengan family beserta dgn kamera baru! yes i'm know i'm 'kolot', but its a fact. Family aku sudah bertahun-tahun tiada kamera, seingat aku last skali kamera wujud dalam family aku masa zaman tok kaduk dulu (zaman pakai kodak). Masa kat kedai hari tu abah tanya, kedai ni takde jual kodak ke? aku gelak keseorangan. Nak gelak lebih-lebih takut jadi anak derhaka pulak nanti. hahaha.

Back to the story, tahun ni buat julung-julung kalinya family aku bergambar beramai-ramai. Sudah ada pun tersangkut kat dinding rumah. Dah berpuluh-puluh tahun aku mengimpikan gambar macam tu, tapi sekarang baru terlaksana. Ikutkan hati, nak je upload gmbr dalam ni, nak tnjuk kat 1 dunia. ehem2.

Ok, sekarang masa untuk mintak maaf, aku nak mintak maaf dkt semua yg view blog ni pastu hampa sebab takde update, err ade ke? kononnye ada la keh. Di rumah aku takde internet, nak pg cyber cafe malas pulak. So terpaksa la 'berhibernasi' kejap. Tapi tak lama pun, kejap je kan? Aku bertolak dari terengganu pukul 10 pagi semalam dan sampai di shah alam sekitar pukul 7 malam. 1 perjalanan yg meletihkan sebab aku driving sorang2. Ada 2 orang penumpang, sorang takde lesen, sorang lagi baru dapat lesen (kakak aku), tak berani la aku nak kasik, so sorang2 je lah...

Insyaallah, from now on aku akan mulakan aktiviti meng'update' blog macam biasa. Dan aku nak ucapkan terima kasih kepada kak kiyah kerana dia prihatin terhadap blog kerdil ni. Syukran akak! Ok sekurang2nya aku ada seorang pembaca setia.. =)

p/s : ramai betul yg excident atas highway semalam, nauzubillah.